Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Angelika Mojak (5006 niezalogowanych)
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Co kto lubi
Dla mnie Z.Beksiński był fenomenalnym malarzem i poprawnym fotografem.Chociaż krytycy sztuki uważają,że było odwrotnie:fotografem był b.dobrym a malarzem przeciętnym.Nie zgadzam się z taką opinią.Ale to tylko moje zdanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
www.google.pl/imgres?start=162&um=1&...429,r:15,s:162,i:266

Niestety wiele obrazów Beksiński sam zniszczył uważając je za słabe.Polecam odwiedzić Sanok i Częstochowe.W obu miastach są miejsca w których można obejrzeć jego dzięła.Jeśli chcesz podeśle konkretne informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Wacku w ambitnąn Rozmowy o sztuce.
Ja wielbię formizm, a w literaturze mistycyzm.

A jakbys mogl napisac co konkretnie wielbisz i u kogo? ( literatura) Musialem sprawdzic co to znaczy ten mistycyzm- i okazalo sie , ze kilku czytalem, szczegolnie filozofow, wiec bedzie mi latwiej zrozumiec co masz na mysli.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Ad formizm.
Z artystow cenie sobie dziela Leona Chwistka. Tytusa Czyżewskiego oraz wspomnianego wczesniej Witkacego.

Ad mistycycm
Z polskich tworcow: Tadeusz Miciński jego "Nietota, ksiega tajemna Tatr" i "Xiadz Faust". Juliusz Słowacki,
Stworzył podwaliny mistycyzmu w literatuerze i poezji polskiej. Moje ulubione dzieła: Genezis z Ducha oraz "Raptularz"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
Moj ulubiony Stanilaw Witkiewicz "Halny"

zakopanedlaciebie.pl/public/th/crop/470x...cico-Wiatr_halny.jpg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
sih87 napisał:
Ad formizm.
Z artystow cenie sobie dziela Leona Chwistka. Tytusa Czyżewskiego oraz wspomnianego wczesniej Witkacego.

Ad mistycycm
Z polskich tworcow: Tadeusz Miciński jego "Nietota, ksiega tajemna Tatr" i "Xiadz Faust". Juliusz Słowacki,
Stworzył podwaliny mistycyzmu w literatuerze i poezji polskiej. Moje ulubione dzieła: Genezis z Ducha oraz "Raptularz"

Bog jest mi z natury obcy wiec i mistycyzm. No chyba, ze analizujemy forme.
Co do formizmu - To troche poszperalem, bo sam termin byl mi obcy i okazalo sie, ze czerpal z ekspresjonizmu i jeszcze wczesniej z post-impresjonizmu. Wiec wybacz, ale jezeli mam do wyboru Chwistka vs. Van Gogha czy Czyzewskiego vs Gauguina to wybor jest prosty.
"Pole pszenicy z krukami" wisi nad moim lozkiem a plotna z Markiz i Tahiti Gauguina to cos co mnie tam kiedys zaprowadzi
Jest jeszcze jedno plotno ktore towarzyszy mi od dawna. To "Niedzielne popołudnie na wyspie Grande Jatte " G. Seurat. Od niego przefrunalem do wielu innych, ale to juz inna historia.
Fajnie, ze faceci tez interesuja sie malarstwem, ci z ktorymi mieszkam mysla, ze jestem kosmita
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Wacek1 napisał:

Fajnie, ze faceci tez interesuja sie malarstwem, ci z ktorymi mieszkam mysla, ze jestem kosmita

oni pewnie tylko zbrojeniówką zainteresowani
wykończeniówka, w tym malarstwo pokojowe już za trudne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Fakt,że faceci interesują się malarstwem jest niezaprzeczalny.W końcu tylu Panów tworzyło przeróżne style na przestrzeni wieków.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
chodzilo mi raczej o to, ze faceci ktorzy sa w Norwegii interesuja sie czyms oprocz pracy, moi wspollokatorzy niestety nie.To, ze mezczyzni malowali na przestrzeni wiekow nie jest niczym nowym, warto chocby przejrzec "Malarstwo bialego czlowieka" Lysiaka. Jednak w mom ulubionym okresie byla tylko jedna pani. Berta Morisot
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Wiem o co Ci chodziło.Ale ja akurat mam inne doświadczenia w tej materiiByć może Twoi koledzy mają inne zainteresowania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok